Fisksoppa-4 port

1 stor gul lök

2-3 msk olivolja

1 brk krossade tomater

2-3 vitlöksklyftor

1 kuvert Saffran

1 liter fiskbuljong(tärning eller fond)

3-4 dl vitt vin

salt och svartpeppar

1.5 dl strimlad purjolök

1 stor morot i strimlor

1 liten fänkål i strimlor(eller 2 tsk fänkålskrydda)

700-900 gr fisk( lax+torsk eller annan "fast" fisk)

hackad basilika eller persilja

500 gr tinade skalade räkor

 

 

 

Hacka löken ochfräs i olja i en stor kastrull. Häll på tomaterna och tillsätt vitlök, saffran, buljong och vin. Sjud sakta i ca 20 min. Tillsätt purjo,morot och fänkål( eller fänkålskrydda)

Skär fisken i bitar och lägg i soppan. Sjud tills fisken är precis genomkokt- men inte mer. Tillsätt räkorna och låt dem bli varma, men de får inte koka. Strö över basilika eller persilja och servera soppan med aioli- gärna saffransaioli( se nedan)

 

 

Saffransaioli

 

2 dl majonnäs

2-3 vitlöksklyftor

1 kuvert saffran

2-3 tsk dijonsenap