Fisksoppa-4 port |
|
1 stor gul lök 2-3 msk olivolja 1 brk krossade tomater 2-3 vitlöksklyftor 1 kuvert Saffran 1 liter fiskbuljong(tärning eller fond) 3-4 dl vitt vin salt och svartpeppar 1.5 dl strimlad purjolök 1 stor morot i strimlor 1 liten fänkål i strimlor(eller 2 tsk fänkålskrydda) 700-900 gr fisk( lax+torsk eller annan "fast" fisk) hackad basilika eller persilja 500 gr tinade skalade räkor
|
Hacka löken ochfräs i olja i en stor
kastrull. Häll på tomaterna och tillsätt vitlök, saffran, buljong och
vin. Sjud sakta i ca 20 min. Tillsätt purjo,morot och fänkål( eller
fänkålskrydda)
Skär fisken i bitar och lägg i soppan. Sjud tills fisken är precis genomkokt- men inte mer. Tillsätt räkorna och låt dem bli varma, men de får inte koka. Strö över basilika eller persilja och servera soppan med aioli- gärna saffransaioli( se nedan)
Saffransaioli
2 dl majonnäs 2-3 vitlöksklyftor 1 kuvert saffran 2-3 tsk dijonsenap |